Kérdezzen dietetikusunktól!

Regisztráljon oldalunkon, és tegye fel kérdéseit szakembereinknek. A választ e-mailben is elküldjük Önnek, és amennyiben úgy látjuk, a válasszal másoknak is segíthetünk, megjelenítjük azt weboldalunkon!


Regisztráció:
 

Nagy János, Budapest:
Nekünk szülőknek is fontos volna tudnunk, hogy mekkora adagot kell kapnia a gyereknek. Nem szeretnék vádolni senkit, de néha úgy tűnik, nem elegendő az a mennyiség, amit megkap. Mekkorának kell lennie egy adagnak?

Tisztelt Nagy János!
A napi tápanyagszükséglet számtalan dologtól függ, alapvetően meghatározó a kor, a testsúly, de fontos szempont a napi mozgás mennyisége is. A közétkeztetésben értelemszerűen átlagos adatokból indulhatunk ki, vagyis elképzelhető, hogy lesznek, akik nem eszik meg a teljes mennyiséget, és olyanok is, akiknek kevésnek tűnik az adag. Minden esetben azt is kell feltételezzük, hogy a gyermek megfelelő módon egy nap ötször étkezik – tehát az iskolában biztosított tízórai, ebéd és uzsonna mellett megfelelő módon reggelizik és vacsorázik is. Társaságunk számára ezen kívül jogszabályok, hatósági előírások határozzák meg az adagok pontos mennyiségét és tápanyagértékét – ezek betartása kötelezettségünk.
Társaságunk ugyanakkor csak azon konyhákban vállalhat felelősséget a mennyiségek, az adagolás pontos betartásáért, ahol a tálalást saját személyzete végzi – egyéb esetben az átadás pillanatáig tudjuk garantálni a szabályok betartását. Kérjük, azonnal jelezzék az illetékeseknek, intézményvezetőknek, amennyiben jelentős eltérést tapasztaltak az adagok mennyiségében.

Tájékoztatásul közöljük ételeink szokásos tálalási mennyiségét, amelyet a különböző korosztályok igényeinek függvényében kell módosítanunk.

Étel Adag*
Leves 3-5 dl
Főzelék 3-4 dl
Köret 20-30 dkg
Hús 5-7 dkg
Csirkecomb 12-16 dkg
Savanyúság 5-7 dkg
Sütemény 1 db/szelet
Gyümölcs 1 db